Οι διπλασιασμοί του στομάχου είναι ασυνήθεις και αποτελούν το 3% όλων των διπλασιασμών του εντέρου. Οι πυλωρικοί διπλασιασμοί είναι ελαφρώς συχνότεροι στα κορίτσια. Αυτοί μπορεί να συμβούν κατά τη νεογνική περίοδο αλλά ακόμη και μέσα στο πρώτο έτος της ζωής του παιδιού.
Οι διπλασιασμοί του στομάχου (γαστρικοί και πυλωρικοί) σπάνια επικοινωνούν με τον αυλό του στομάχου και συνήθως βρίσκονται σε εξωβλεννογόνια θέση έχοντας όμως κοινό τοίχωμα.
Συμπτωματολογία
Μη χολώδεις έμετοι και απώλεια βάρους είναι τα πιο κοινά. Επίσης μια ψηλαφητή μάζα επιγαστρίου ή στο δεξιό άνω τμήμα της κοιλίας μπορεί να παρουσιαστεί.
Οι κυστικοί διπλασιασμοί του πυλωρού παρουσιάζονται κλινικά νωρίτερα από τις κύστεις του σώματος του στομάχου γιατί αυτοί προκαλούν εξωαυλική απόφραξη.
Η διαφοροδιάγνωση πρέπει να τίθεται με την υπερτροφική πυλωρική στένωση.
Διάγνωση
Ο υπερηχολογικός έλεγχος αλλά και οι απεικονιστικές εξετάσεις (διάβαση ανώτερου πεπτικού) μπορεί να βοηθήσουν στη διάγνωση που πολλές φορές μπαίνει διεγχειρητικά.
Θεραπεία
Η θεραπεία είναι χειρουργική όπου τις περισσότερες φορές μια εξωβλεννογόνια εκτομή της μάζας είναι αρκετή. Εάν αυτό δεν επαρκεί, τότε μια γαστροστομία της κύστης πρέπει να δημιουργηθεί. Εάν ο διπλασιασμός είναι εκτεταμένος μπορεί να χρειαστεί τότε εκτομή του πυλωρού.
Γιώργος Μαναϊλόγλου
Χειρουργός Παίδων