Οι μεμβράνες (web) ή διαφράγματα του άντρου και προπυλωρικά προκαλούν μερική απόφραξη και έτσι πολλές φορές η διάγνωση τίθεται καθυστερημένα. Είναι γενικά ασυνήθεις ανωμαλίες Έχουν πάχος 2 με 4 mm και βρίσκονται 1 με 7 cm από τον πυλωρό. Η αιτιολογία είναι αβέβαιη. Πιθανά οφείλονται σε ατελή επαναυλοποίηση του πρόσθιου εντέρου κατά την 5η με 6η εβδομάδα κυήσεως.
Το κύριο σύμπτωμα που προκαλούν είναι οι μη χολώδεις έμετοι. Μπορεί να συνυπάρχει και ήπιο άλγος κοιλίας. Η συμπτωματολογία εξαρτάται από το μέγεθος του ανοίγματος που μπορεί να είναι από 2 έως 30 mm. Τα διαφράγματα με άνοιγμα κάτω από 1 cm δημιουργούν έντονη συμπτωματολογία.
Η εικόνα και η συμπτωματολογία ομοιάζει με αυτή της πυλωρικής στένωσης. Το υπερηχογράφημα μετά φόρτισης με νερό μπορεί να βοηθήσει και έχουν περιγραφή 4 χαρακτηριστικά σημεία του υπερήχου. Κατάδειξη ηχογενούς δακτυλίου-διαφράγματος παρόμοιας υφής με του άντρου, γαστρική διάταση, καθυστερημένη γαστρική κένωση και φυσιολογικός πυλωρός. Η διάγνωση ενισχύεται με τη σκιαγράφιση του ανώτερου πεπτικού και με ενδοσκόπηση ενώ και η απλή ακτινογραφία κοιλίας βάζει μια υπόνια (Εικ. Α). Το σκιαγραφικό μας δίνει έμμεσες ενδείξεις ύπαρξης της μεμβράνης όπου το σκιαγραφικό στην περιοχή του άντρου με το περισταλτικό κύμα φαίνεται να περνά από ένα στενό δαχτυλίδι (Εικ. Β). Η ενδοσκόπηση επιβεβαιώνει τη διάγνωση (Εικ. Γ). Ορισμένες φορές μια ευρεία πτυχή βλεννογόνου μπορεί με το βαρειούχο γεύμα να εκληφθεί λανθασμένα για μεμβράνη, γι' αυτό σήμερα πάντα πρέπει να διενεργείται μια γαστροσκόπηση πριν το χειρουργείο.
Η θεραπεία είναι χειρουργική όπου μέσω μιας γαστροτομής στο πρόσθιο τοίχωμα του στομάχου εκτέμνεται η μεμβράνη. Εάν η μεμβράνη είναι αρκετά λεπτή είναι δυνατόν σήμερα να εκταμεί ενδοσκοπικά αποφεύγοντας έτσι τη λαπαροτομή με την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχει υπερτροφική στένωση του πυλωρού, διότι τότε πρέπει να γίνει και πυλωρομυοτομή. Πολλοί πιστεύουν πως εκτός την εκτομή της μεμβράνης, η αντροπυλωροπλαστική είναι απαραίτητη. Η πρόγνωση είναι γενικά ευνοϊκή.
Γιώργος Μαναϊλόγλου
Χειρουργός Παίδων